onsdag 30 november 2011

Intervju med Pantrarna - del två

  
          Jag har tidigare intervjuat Pantrarna (den intervjun finns här) och med tanke på vårt aktivisttema ville jag intervjua dem igen. Skickade dem några frågor och fick snabbt svar, formulerade av Pantrarnas Murat Solmaz.

          Jag läste i tidningen att det görs en film om er kamp. Kan du berätta lite om det och hur det går?


Det är filmarna Leo Palmestål och Anders Rundberg som tog kontakt med oss när vi var ganska nya och sa att de var intresserade av att vara med och filma när vi som pantrar är delaktiga vid olika tillställningar. Vi har fått se en trailer utav det vi gjort under sommaren , men mycket mer och mycket gott har lagts till i filmen efter sommaren. Filmen blir klar till års skiftet, då tänker vi ha en förhandsvisning för bosatta i Biskopsgården till att komma och se på vår ihärdiga kamp under detta år.
Ett klipp har skickats in till SVT och de verkar vara intresserade av att visa den även på tv. Vi försöker under inspelningarna framhäva och få främst ungdomar
till att synas och höras så politiker, tjänstemän och bosatta i förorten kan bilda en uppfattning av hur en ungdom från förortens vardag ser ut i nutid.
Jag vill inte säga mer om filmen- men det jag kan säga är att den kommer vara känsloladdad och kommer förhoppningsvis ge tillbaka framtids tron för bosatta i förorterna i Sverige. 


-        Enligt ryktet ska Bobby Seale, en av Svarta pantrarnas grundare, komma och besöka er. Stämmer det och när sker det i såfall?

Det stämmer. Vi kontaktade Bobby Seale via mejl om att bjuda hit han för att delta på ett event i Biskopsgården där han kan dela med sig av allt han och hela civil rigths movement gick igenom under 60-70talet i USA. Han gav sitt telefon nr och vi har talat med honom. Det var en av de största uppelevelserna i mitt liv att tala med en levande legend ur en tid då ledare som Malcolm X och Martin Luther King bler dödade.
Han har tackat ja till vår inbjudan och vad som fattas nu är lite pappersarbete och skriva på kontrakt. Bobby Seale kommer till Sverige till slutet av april 2012. Han kommer att ha 3 föreläsningar på universitet samt delta på ett event som vi tänker göra i Biskopsgården den 1maj.
Vi får ekonomiskt stöd av ABF och Göteborgsuniversitet till att få hit honom. Bobby Seale hälsade alla kämpar i Sverige och sa att han ser framemot att komma hit efter 40 års längtan.

-        Hur går det med ungdomsgården? Finns det någon planerad tid för öppnande?

Just nu står det mellan två lokaler som är lämpliga för ungdomsgården. Antingen blir det på höstvädersgatan där vi har apoteket och stadsdelsförvaltningen eller så blir det treröseskolans gammla gympasal där en del ombyggnation kommer att krävas. Det är mycket pappersarbete och dessa typer av processer tar sin tid. Men vi är ganska säkra på att ungdomsgården kommer att vara klar och öppen någon gång nästa år innan sommarlovet. ungdomsgården kommer att kallas för ''pantergården''.

-        Vad gör ni just nu?

Just nu försöker vi stödja andra orter som tagit kampen i akt och bildat panter föreningar. Däribland har vi Landskrona, Malmö, Uddevalla, Uppsala och Helsingborg som är under process till att bli fungerande panter föreningar. Vår fight för social rättvisa i Sveriges förorter har inspirerat många runt omkring i landet till att organisera sig och ta saken i egna händer. Vi har varje dag nya samtal från folk som vill starta upp pantrarna i sina städer. Vi försöker få våra egna medlemmar till att bli mer självgående så organisationens ledande pantrar kan befria sig själva från arbetet i biskopsgården till att hjälpa människor i andra städer av organiserandet. Detta gör vi genom att hålla i olika former av utbildningar i olika teman. Den 29 NOV kl 17.00 kommer vi att ha ett event, laddat med olika teman, uppträdanden, poesi och filmer. Pantrarna har blivit förortens röst i olika debatter som ägt rum och strävar efter att sprida sitt sätt att se på och lösa samhällsproblem som vi har i detta moderna Sverige....

Tack för intervjun och lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar