måndag 4 april 2011

Zombies på jakt

De jagar dig.
De sliter dig i stycken.
De äter upp dig.

Så står det på omslaget till boken Fienden - de levande döda av Charlie Higson (låna här). Det handlar alltså om zombies. Mycket riktigt har samhället som vi känner det gått under när en mystisk sjukdom förvandlar alla vuxna till dreglande bestar som drar fram på gatorna och äter vad de kommer över. Gärna barn. Bland spillrorna försöker grupper av barn och unga överleva genom att sluta sig samman och försöka undvika de vuxna. En sådan grupp håller till på matvaruhuset Waitrose i London. Under ledning av en ung kille som heter Arran har man barrikaderat sig och försökt överleva. Men det är svårt att alltid vara vaksam och då och då sliter de vuxna åt sig något skrikande barn. Situationen är i längden ohållbar.
Men då dyker en mystisk främling upp som berättar att man skapat en fristad på det gamla slottet Buckingham Palace där man har odlingar som ger mat och starka murar som håller de vuxna ute. Han vill att de ska följa med. Frågan är bara hur de ska kunna ta sig hela vägen in till det centrala London genom gator som är fulla med köttätande zombies?

Jag erkänner med en gång: jag gillar zombies. Zombiefilmer tillhör min favoritgenre. Därför var det med en illa dold förtjusning som jag läste Fienden. Den innehåller allt man kan önska sig: en sjukdomsepidemi som slagit sönder samhället, köttätande zombies, dramatik och spänning. Speciellt en scen i ett gammalt äckligt badhus dröjer sig kvar i minnet.

Stick nu iväg och läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar