lördag 30 april 2011

1 maj, sommarjobb och rättigheter

Imorgon är det 1 maj, en dag som är arbetarrörelsens internationella helgdag då man demonstrerar mot dåliga förhållanden i arbetslivet, och presenterar sina krav på förbättringar. Som ung är man ofta extra utsatt i arbetlivet då man inte alltid har så bra koll på vilka regler som gäller, och vad arbetsgivaren får ställa för krav på dig och inte.

Säger arbetsgivaren att det inte behövs något anställningsbevis för ni har ju ändå ett muntligt avtal? Vill de att du ska provjobba gratis fastän du bara ska vara på sommarjobbet i två månader? Säger de att din anställning som vikarie inte ger dig samma rättigheter som de tillsvidareanställda på arbetsplatsen? Tro inte på sådant, kolla upp vad som gäller!

Särskilt nu intför sommarjobben kan det vara lurigt att veta vad som gäller för kortare anställningar. Men som tur är finns det ju en massa bra sätt att få reda på vilka regler som gäller och vilka rättigheter du har! Både som tillsvidareanställd (fastanställd), vikare och sommarjobbare. Här kommer några exempel om var du kan få svar på dina frågor:

BÖCKER

  • Jobba!: arbetsliv och arbetsmarknad, av Ulf Viklund - Vad är arbetsmarknad? Hur söker jag jobb? Vad gör jag om jag får problem på min arbetsplats? är bland andra frågor som Ulf Viklund skriver om.
  • Vi har rätt!: facklig handbok, version 2.0, av Lena Barrow. Fackföreningen SAC har sammanställt en handbok för att hjälpa dig få reda på och arbeta med fackliga rättigheter på din arbetsplats.
  • Diskriminering i arbetslivet, av Tommy Iseskog. Om du känner att du blir diskriminerad på din arbetsplats. Tyvärr nte helt lätt bok, men man kanske kan få hjälp av någon om vissa ord eller meningar är svåra.
PÅ NÄTET
  • http://www.temaunga.se/ - Europeiska Socialfonden i samarbete med Ungdomsstyrelsen snackar arbetsmarknad och jobb
  • www.av.se/teman/ung - Arbetsmiljöverkets sida för unga där du kan läsa om regler och rättigheter i arbetslivet
  • www.lo.se/ung - Fackorganisationen LO har en temasida som handlar om dina rättigheter som ung i arbetslivet, mycket om tillfälliga anställnignar och sommarjobb
TELEFON
  • 020-56 00 56 - är telefonnumret till LO:s fackliga hjälptelefon. Hit kan du ringa och få svar på dina frågor! Kolla in adressen http://nyung.lo.se/fackets-hjalptelefon , det finns även ett webbformulär som du kan använda dig av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar