onsdag 10 april 2013

Jonathan Strange and Mr. Norrell blir tv-serie!


Man kan väl lugnt säga att det är en trend just nu att göra tv-serier baserade på böcker. Inte minst fantasy som Game of Thrones eller varför inte tecknade serier som The Walking Dead. Riktigt attans bra har det också blivit. I höstas gick brittiska tv-kanalen BBC ut med att de kommer göra tv-serie på sex delar av Susanna Clarkes ”Jonathan Strange and Mr. Norrell”. Kombinationen BBC, 1800-tal, magi och extremt torr brittisk humor känns klockren i alla fall för mig. Regissören Toby Haynes har förresten också gjort en episod av Sherlock och några avsnitt av Doctor Who. Det lovar gott!

Och medan vi väntar på tv-serien så kan ni passa på att att läsa boken. En nätt liten sak på ca 700 sidor (det tog författaren Susanna Clarke ca 12 år att skriva den!). En liten utmaning, visst, men bland den bästa fantasyn jag har läst. Språket och den väldigt brittiska humorn är underbart. Det blir inte sämre av att boken dessutom har ett av de snyggaste omslagen  också. Så låna här på momangen!

Snabb dragning av handlingen: England, tidigt 1800-tal, Napoleonkrigen. Ungefär samma tidsepok som Jane Austens böcker utspelar sig i, men här rör det sig mer om ett slags parallellt England med en mörkare twist.

För många hundra år sedan fanns det magi och magiker i England. Den främste av dem Korpfursten som styrde över de norra delarna av landet. Nu är den praktiska magin utdöd och de magiska sällskap som finns är mest gamla gubbar som samlas för att gnabbas över hur magin en gång kan ha utförts. Tills en dag då den aningen gnälliga Mr. Norrell bestämmer sig för att visa vad han kan (och passa på att sätta ett så kallat magiskt sällskap på plats). Äntligen har en gentlemannamagiker trätt fram och magin har återvänt till England! Inte blir det sämre när även den unge Jonathan Strange visar sig kunna utföra magi och blir Mr. Norrells elev. Båda ställer sin magi till rikets förfogade för att hjälpa till att vinna de pågående krigen mot Napoleon. Men ganska snart börjar vissa slitningar uppstå mellan dem.


Vad ingen av dem vet är att magin har väckt mycket mörkare krafter till liv som har slumrat sedan Korpfurstens dagar. De magiska vägarna som leder mellan England och Älvrike har ännu en gång öppnats. Och de alver som förekommer här är inga värdiga Galadriel-typer som skrider fram genom skogarna. Detta är fullblodspsykopater som du inte helst inte vill vara vän med och du vill absolut inte bli deras fiende.

Saknar du något riktigt bra att läsa och har några veckor till övers för att helt försvinna in i en annan värld så har du hittat din bok. Annars kan du alltid vänta på att serien sänds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar