tisdag 9 april 2013

Att spela modigJag är alltid skeptisk när jag börjar med spel som baseras på nyutkomna filmer. Inte sällan blir jag dock positivt överraskad. Bara häromdagen började jag spela Pixars Modig (Brave) som kom ut förra året, baserat på filmen med samma namn. 

Filmens handling utspelar sig i en fantasyvariant av det medeltida Skottland där den bångstyriga prinsessan Merida växer upp. Hela hennes liv handlar om förberedelse inför dagen hon är gammal nog att gifta sig med någon av de andra klanernas förstfödda söner. Men Merida är emellertid allt en prinsessa inte skall vara: viljestark, äventyrslysten, vild och en mästerlig bågskytt. När hon kämpar emot sitt förväntade öde sätter Merida igång ett skeende som sätter hela kungarikets öde på spel. Hon lyckas att förvandla sin mor och sina bröder till björnar och dessutom tvingas hon konfrontera den fruktade demonbjörnen Mor'du.

Modig är ett klassikt upplagt ”film-spel” där spelets handling utspelar sig mellan filmens scener. Spelaren kastas in i handlingen just när drottningen, förvandlad till björn, har flytt det kungliga slottet ut i skogen. Merida jagar efter för att försöka ställa allt till rätta. Hon konfronterar häxan som förvandlade hennes mamma och får reda på att Mor'du har förgiftat skogen med sin mörka magi. Beväpnad med pilbåge och svärd tar sig Merida fram genom olika delar av landet, fulla av magiska hinder och fiender, och renar dem från Mor'dus ondska. 

I de största delarna av Modig styr du prinsessan som skall hoppa mellan plattformar och slåss mot magiska  
fiender. Ett snyggt inslag är att Merida tar hjälp av elementen i striderna. Varje fiende är känslig mot ett element och du måste hela tiden anpassa dina anfall. I vissa stora strider är du istället mamma björn, men det roligaste inslaget är att plattformsmomentet varvas med små minipusselspel där du spelar med lillbrorsorna och hjälper Merida på vägen.

Detta är faktiskt ett riktigt trevligt spel att fördriva kvällarna med. Störst minus är nog den fixerade kameran som ibland gör det onödigt bökigt att hoppa mellan plattformar, men oftast är det en bra mix mellan utmaning och underhållning. Spelet är egentligen ännu snällare än filmen så man kan spela det från vilken ålder som helst. Samtidigt är det mycket mer utmanande och varierat än många andra spel som riktar sig till unga åldrar, särskilt om man väljer svårighetsgraden "Modig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar