tisdag 23 april 2013

Döden tar semester


Som tips under vårt döden-tema så är en presentation av Döden på sin plats!

Döden har betjänt, en vit häst vid namn Binky och talar endast i versaler (stora bokstäver) – och dessutom är han oändligt torr; åtminstone i Terry Pratchetts fantasyuniversum Skivvärlden, där de flesta av hans humoristiska och tänkvärda äventyr utspelar sig. 

I boken Döden ligger lågt har Ödets makter med oro börjat notera att Döden fått allt mer personliga drag. Personlighet innebär instabilitet, något Ödets makter ogillar skarpt. Så Döden tvingas gå i pension och har plötsligt fått ett liv. Med andra ord får han ett liv först när han får reda på att han skall dö. ÄNTLIGEN HAR JAG TID! konstaterar han glatt. Det är förstås bäddat för lustiga ordvrängningar, men det finns en kärna av allvar. Trots allt är inte ett liv möjligt utan död och när alla människor som går bort börjar återvända till sina kroppar, eftersom Döden inte längre tar emot dem på andra sidan, börjar vi inse att evigt liv inte är alls så fantastiskt som man kunde hoppas. Dessutom börjar Skivvärlden översvämmas av all den livskraft som vanligen sipprar ut till dödsriket och saker får liv helt på egen hand. Resultatet är kaos och komik. 

Döden Ligger lågt är som vanligt när det handlar om Pratchett väldigt rolig och mycket skruvad, men som alla hans bättre böcker innehåller den en mängd mer filosofiska frågor, inte minst om tillvarons mer absurda sidor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar