torsdag 7 mars 2013

Knasnyheter - nu som bok

Vill tipsa om en bok som kom ut för ett tag sen med den lååånga titeln Fantasinyheter 2001-2012, fabricerade nyheter - fritt ur fantasin. Det är David Sundin som skrivit boken och för er som inte känner till honom har han under många år jobbat med flera så kallade "humorgäng", främst bakom kulisserna som manusförfattare.

I den här boken samlar han nu många av alla de påhittade nyheter han skrivit för olika humorsajter genom åren.
Vad då påhittade nyheter, tänker ni kanske nu. Exakt hur kul låter det? Jag vet, det låter faktiskt inte särskilt kul, men det är det. Det roliga ligger i att berätta en väldigt oseriös/fånig sak på ett torrt, korrekt nyhetsspråk. 

För att ni ska få en bättre känsla för upplägget kommer här ett exempel hämtat ur boken (Fantasinyheter, s 50):

Flams förbjuds
Moderaterna har redan börjat städa upp i konungariket Sverige. Ett krafttag bland många är att man helt tar bort flams.

- Nu får det vara slutflamsat, säger en moderat. Det är flams av typen att man inte kan sluta fnittra, att man kittlar den andre fast någon säger till och att man inte sitter still och är tyst som nu förbjuds.

- Det är inte olagligt med flams men vi har förbjudit det. Anledningen att det inte är olagligt är att det är så likt trams. (...) Men, men tekniken går ju framåt så det här ska nog snart vara löst, fortsätter moderaten.

Denna nyhet och många fler, som "Facebook äger dina specerivaror" och "Fångarna på fortet frisläppta", hittar du i Fantasinyheter. Låna gärna här. Gör det! Nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar