fredag 15 mars 2013

Fördelarna med att vara panelhöna


Som läsare blir man mottagare av en mängd brev från en främling som är boken The Perks of Beinga Wallflowers huvudperson Charlie. Genom breven lär man känna en mycket speciell sextonåring som precis skall börja första året i high school men är livrädd eftersom han helt saknar vänner. Likt pusselbitar ger breven oss information om Charlies tidigare liv samtidigt som de presenterar oss för nyfunna vänner, bandet the Smiths och den stora kärleken.

Boken är förlösande i den mån att den utmanar den traditionella ungdomsgenren från USA genom sättet den beskriver sexualitet och svåra ämnen som abort, droger och depression på. Utan några som helst moraliska pekpinnar men istället med ett lugnt, och sympatiskt, konstaterande kring dess existens - vilket är skitbra!


The Perks of Being a Wallflower skrevs 1999 men har nu blivit högaktuell här i Sverige då den precis blivit nuytgiven på svenska, Wallflower, och filmatiseringen getts ut på DVD (den visades aldrig på bio här, konstigt nog). Själv läste jag boken på engelska - jag har hört skiftande omdömen kring den svenska översättningen - och  rekommenderar originalspråket varmt då det är lättläst, underfundigt och mycket målande.
 
Jag såg filmen igår och tycker att det är en bra adaption även om det som alltid innebär en förlust av djup och utveckling av de fantastiska karaktärerna. I filmen vävs den viktiga musiken in på ett väldigt snyggt sätt och stundtals är det ett helt fantastiskt foto. 


Vad skall man säga? Berika din dag och se eller läs den!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar