torsdag 31 januari 2013

Metalicious!


Eftersom det är filmfestival den här veckan tänkte vi ägna våra inlägg just åt film – och vad är mer filmigt än film om film, det vill säga ”metafilm”!? Här kommer fyra tips om filmer vars handling på olika sätt kretsar kring film:

En fantastiskt stämningsfull film som utspelar sig i trettiotalets Paris kring ett mysterium om en mekanisk automat, en stulen anteckningsbok och en resa till den tidiga filmhistorien. Superbt foto och sagolik atmosfär.

En varm skildring om en regissör som ser tillbaka på sin småstadsuppväxt i 50-talets Italien. Den lokala biografen och vänskapen med maskinisten står i fokus i denna kärleksförklaring till filmen.

Den arbetslöse manusförfattaren Joe Gills gömmer sig undan skattmasen i en gammal stumfilmsstjärnas herrgård. Stjärnan, som är sjukligt besatt av att göra comeback anställer honom och de inleder en kärleksaffär. Spännande och suggestivt i typisk noir-filmstil.

Mitt liv som film
Här är ett tips som är alldeles för bra att missas, bara för att den inte finns att låna på biblioteket. Istället får man använda sig av det outtömliga Youtube.
I serien Mitt liv som film är varje avsnitt en hysterisk parodi på en känd film inom varsin genre. Handlingen kretsar kring den hopplöse wannabefilmskaparen Art som försöker få sina stora tankar på pränt men som istället tappar greppet om verkligheten och förlorar sig i sina filmdagdrömmar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar