måndag 14 januari 2013

Skinkägg i gelé, någon?

På braiga förlaget Galago har nu succébloggen Den bruna maten kommit ut i bokform. Den bruna maten-bloggen startades när några vänner hittade en låda receptkort från 70-talet på loppis. De bestämde sej för att laga sej igenom receptkorten och dokumentera sina smakupplevelser i bloggform. De kallar sej familjen Bruun och benämner sej själva matarkeologer.

I förordet till boken Den bruna maten - sanningen om 70-talets kokkonst presenteras 70-talet som "årtiondet som gud och kryddorna glömde" och det säger väl allt om vilken utgångspunkten är. Det är mycket aladåber, gelatin och inälvsmat, ja, sånt som vi i Sverige idag kanske inte förknippar med höjden av gott.

Bloggen fick snabbt många läsare som gärna ville följa familjen Bruuns kulinariska resa och nu har alltså bloggen kommit ut i bokform, med de bästa/värsta recepten samlade. Inte helt förvånande får de flesta rätterna underkänt.

Boken följer den numera välbekanta infotainment-mallen där humor blandas med fakta, gärna på ett estetiskt stilmedvetet och lätt ironiskt sätt. Ett lyckat komplement till recepten är intervjun med Kristina Valentin, som jobbade som matredaktör på tidningen Allt om Mat på 70-talet, och därmed var med och satte tonen för dåtidens mat. Vad tänker hon när hon läser igenom recepten i dag och, framför allt, hur tänkte hon då?

Roligt är också att läsa insändarna till frågespalterna från tiden, där förvirrade läsare vill reda ut begreppen: "Hur var det nu igen? Chokladchips och potatischips, är det samma sak?"

Bananer i skinkrock, Lutfisksufflé och Gurka på överraskningsvis är bara några av alla godbitar som presenteras i boken. Blir du nyfiken, ja, kanske till och med hungrig? Vilken tur då att boken finns att låna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar