tisdag 5 februari 2013

En svensk Twin Peaks

Vill tipsa om en så himla bra bok jag läste för ett tag sen, som ni bara måste kolla in om ni inte redan läst den. Den första flickan skogen möter heter den och är skriven av Moa Eriksson Sandberg.

Det är en dallrande varm sommar. Ovanligt varm. Sommarlov. Handlingen kretsar kring Hanna, som bor i ett litet samhälle en bit utanför Göteborg. Det är stora förändringar på gång, Hanna känner det i hela kroppen. Framtiden väntar och hon tänker att det är nu det händer, det där hon har gått och väntat på, även om hon inte riktigt kan sätta fingret på vad det är. Det pirrar i kroppen och hon tänker mycket på killar. Som den där killen från Polen som just har flyttat in med sin familj i huset vid järnvägen, som stått tomt så länge.

Hanna har två vänner, och det är som om de drar i henne från olika håll. Den ena vännen, Jonna, symboliserar barndomen, det trygga och välbekanta, men också det barnsliga och tråkiga. Den andra vännen, den nyinflyttade Sabina, står för något spännande och kittlande. Sabina sminkar sej, hänger med äldre killar nere vid badplatsen och har pojkvän. Hanna dras till Sabina, trots att hon faktiskt kan vara rätt jobbig ibland. Ena sekunden är hon superschysst (när det passar) och nästa sekund vänder hon Hanna ryggen.

En dag slår en bomb ner i samhället där Hanna bor. Linda Palm, skolans populäraste tjej, försvinner spårlöst. Polisen kopplas in och det börjar gå rykten om att hon blivit mördad. Någon har visst hittat en sönderriven tröja i skogen ...

Skogen har en central roll i boken. Den mörka skogen som omger det lilla samhället. Skogen som både lockar och skrämmer på samma gång. Skogen som står för både trygghet och fara. Vad ruvar den på för mörka hemligheter och vad är det för skugga som rör sej där inne bland träden?

Boken gav starka associationer till den fantastiska 90-tals-teveserien Twin Peaks, där den mystiska/kusliga stämningen hela tiden ligger som ett raster i förgrunden.

En bok om att bli vuxen, känna sej vilsen och vara pirrig och rädd på samma gång. En vackert skriven bok om kärlek och vänskap, samtidigt som den lika mycket är ett spännande och kusligt mysterium. Finns som både vanlig och e-bok. Läs! Nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar