måndag 7 januari 2013

Grey Gardens

Tänkte börja det nya året med att tipsa om en väldigt bra dokumentärfilm. Vet inte hur det är med er, men jag älskar dokumentärer, och just den här hör till mina favoriter.

Grey Gardens handlar om två kvinnor, mor och dotter Bouvier, släktingar till familjen Kennedy och lite av familjens svarta får. I filmen från 1976 får vi följa Little Edie och Big Edie som för en stillsam tillvaro tillsammans med alla sina katter (och en och annan objuden tvättbjörn) i den förfallna lyxvillan i amerikanska societetsområdet East Hampton.

Varvat med tillbakablickar berättar de två excentriska kvinnorna om sina liv, de tjafsar, grälar, gormar, dansar och sjunger (båda har ett förflutet som halvkända sångerskor). Allt eftersom filmen spelas in får kvinnorna en nära och speciell relation till de båda filmmakarna, och detta blir också en intressant tråd att följa.

Det jag gillar mest med filmen är att de här kvinnorna inte ber om ursäkt för sej själva. De vågar sticka ut, vara sej själva (och de är för det mesta rätt förbannade på omvärlden), trots att de med sin livsstil lever helt utanför den tillrättalagda normen som deras societetsbakgrund kräver.

Filmen kan ni låna här.

En väldigt bra spelfilm som bygger på dokumentären finns också, med Drew Barrymore och Jessica Lange i huvudrollerna. Den kan ni låna här.

Och så till sist en bok med en massa fina foton, där man kan läsa mer om coola stilikonen Little Edie. Låna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar