torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen!

Idag är det den åttonde mars, den internationella kvinnodagen.

Därför är mitt tips till alla, kändisar som okändisar, till kvinnor, män, han, hon och hen boken Arbete, bröd, fred: historien om 8 mars, Internationella kvinnodagen, klasskamp och kvinnokamp.

1910 anordnades det en internationell socialistisk kvinnokonferens i köpenhamn och det var där man bestämde att man skulle instifta en årligt återkommande kampdag för kvinnors rättigheter.

Jag citerar från sida 9 i boken:
"Syftet med internationella kvinnodagen var att agitera och att väcka politisk omedvetna systrar samt att stärka den internationella solidariteten."

En rolig fakta är att kvinnokonferensen 1910 hölls i Folkets hus i Köpenhamn. Det huset blev på 1980-talet ett kulturhus drivet av ungdomar, med musik, kultur och politik i fokus. De som höll till i Ungdomshuset, som huset kallades, blev tyvärr vräkta 2007 och nu är huset rivet.

Den första internationella kvinnodagen firades 19 mars 1911 och då bara i ett fåtal länder. Det var först 1921 på kommunisternas andra internationella kvinnokonferens i Moskva som man bestämde att det skulle firas just 8e mars.

Boken är kort, ca 60 sidor, så det är bara att läsa och se till att man har koll på den här viktiga dagens historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar