fredag 1 juli 2011

Patti Smith – poeten, rockartisten och konstnären

I boken Just kids berättar Patti Smith om sin ungdomstid och relationen till fotografen och konstnären Robert Mapplethorpe. Det är en odyssé över New Yorks avantgardistiska konstscen under det sena 60- och 70-talet; en beskrivning av sällsamma platser och med ett särpräglat persongalleri.

Boken skildrar Pattis uppväxt i New Jersey, en musikälskande och bokslukande pojkflicka som redan i tidigt stadium beslutar sig för att bli konstnär och hur hon i tonåren flyttar till New York för att förverkliga sin dröm. I storstaden saknar hon ett utbyggt socialt nätverk och går för det mesta bostadslös och utsvulten. Tills hon en dag träffar en konstnärlig själsfrände i den karismatiske och spirituellt sökande Robert. De erbjuder varandra en trygghet som möjliggör för dem att utvecklas, testa nya vägar och bryta mot rådande kulturnormer.

Just kids är ett fantastiskt tidsdokument som tar en bakom kulisserna i ett New York präglat av droger, sexuell frigörelse och kulturellt utbyte. Patti Smiths berättelse är väldigt levande beskriven och skildrar miljöer och människor med både humor och värme. Den ger inblick i en ung människas tankar och känslor som är lätta att identifiera sig med och levandegör den konstnärliga processen på ett inspirerande sätt.

Förstås går det att låna hennes musik på bibblan!

Med förhoppning om en skön helg!

/Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar