lördag 9 juli 2011

Magi i Övärlden


Till skillnad från Kristian älskar jag när fantasy innehåller mycket magi. 
Jag skulle till och med vilja påstå att ju mer magi desto bättre! 
Allra bäst är det dessutom om huvudpersonen är magiker, som är fallet med Ursula K. Le Guins böcker om Övärlden. De tre första böckerna (Trollkarlen från övärlden, Gravkamrarna i Atuan, Den yttersta stranden) handlar om trollkarlen Sparvhök och hans vänners öden och äventyr. 
När handlingen börjar är Sparvhök bara en ung pojke och getaherde i lära hos en byhäxa. Snart står det dock klart att han äger starka inneboende krafter, vilket ger honom tillträde till Övärldens skola för trollkarlar. Genom ungdomligt högmod och brådska äventyrar Sparvhök hela sin och världens framtid och får på den hårda vägen lära sig vad magi egentligen innebär - kunskapen om alltings sanna namn och upprätthållandet av jämvikten. Böckernas handling är utformade som en resa, dels en yttre med ett uppdrag och ett mål, dels en inre som leder till kunskap och självinsikt för karaktärerna. På så vis följer de ett fantasytypiskt kännetecken med olika händelser och platser som måste passeras under resans gång för att nå fram till slutpunkten, vilket också uppehåller en konstant spänningsnivå. 
  
Trots att böckerna inte är särskilt tjocka inrymmer de ändå en fullt utvecklad värld som erbjuder fler pusselbitar ju mer man läser. I likhet med Tolkiens böcker och Harry Potter är berättelserna om Övärlden lästa av vuxna såväl som barn och har blivit självklara klassiker inom  fantasygenren. Språket är enkelt men äger ändå en poetisk rytm med vackra och fantasieggande bilder. Karaktärerna och intrigerna är för genren ovanligt trovärdiga och komplexa, då en enkel uppdelning mellan gott och ont saknas till förmån för en mer sammansatt och överraskande skildring.

De tre första böckerna om Övärlden skrevs under 60- och 70-talen men har under de senaste tjugo åren utökats med ytterligare tre (Tehanu, Berättelser från Övärlden, Burna av en annan vind) så att det allt som allt finns sex böcker som handlar om Övärlden och dess befolkning. Lyckligtvis har jag ännu inte läst de tre senare böckerna, något jag gladeligen skall råda bot på så fort mitt kaffe är färdigbryggt!    

Dessutom har det gjorts en animerad film som är baserad på böckerna, Legender från Övärlden, av Gorō Miyazaki (son till kände Hayao Miyazaki som gjort bl.a. Spirited away och Min granne Totoro).
/Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar