tisdag 19 juli 2011

När den värsta besvikelsen lagt sig...


I torsdags var jag i Helsingborg och laddad till bristningsgränsen inför en konsert med Morrissey - när vi får beskedet att han ställt in spelningen på grund av dåligt väder. Jag som hade tänkt ägna ett blogginlägg till honom i eufori och glädje efter spelningen får nu istället bara göra ett vanligt musiktips.

För er som inte vet vem Steven Patrick Morrissey är, så slog han igenom som sångare och textskrivare i Manchesterbandet The Smiths under 80-talet som med ljuv, kraftfull musik och poetiska texter var både banbrytande och trendsättande. Från genombrottet med singeln ”Hand in Glove” 1983 till bandets upplösning 1987 hade de skapat fyra fantastiska album (The Smiths, Meat is Murder, The Queen is Dead, Strangeways, Here We Come) och en hel uppsjö singlar.

Då Morrissey framförallt var vokalist och textskrivare var det få som trodde att han skulle lyckas med en solokarriär. Med skivan ”Viva Hate” från 1988 visade han på motsatsen och har sedan dess gått från storhet till storhet. Typiskt för hans musik är knivskarpa och litterära texter med bitterljuv romantik, ironi och samhällskritisk udd. Samt förstås hans alldeles unika röst som man antingen älskar eller hatar.

Mina fem favoritlåtar med Smiths/Morrissey (just nu):

5. Barbarism Begins at Home
4. This Charming Man
3. First of the Gang to Die
2. Sing Your Life
1. There is a Light that Never Goes Out


/Johanna - fortfarande en smula besviken.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar