onsdag 6 juli 2011

Förortsberättelser

Från förort till framgång är en unik bok eftersom den fokuserar på Göteborgs förorter och dess invånare. Syftet är att - genom 26 kända och okända människors verkliga berättelser - visa på att ens bakgrund inte behöver stå i vägen för framgång och lycka.

Många av berättelserna vittnar om en stark vilja som trotsar dåliga förutsättningar och om en önskan att förmedla denna motivation vidare till osäkra ungdomar. Berättarna är i hög grad synonyma med sitt yrke (kan bero på att boken delades ut till förorternas niondeklasser för att inspirera till gymnasivalen) som trots att de är väldigt uppmuntrande mestadels beskriver individuella framgångssagor; de är idrottsstjärnor, läkare, forskare, musiker och författare. Många gånger verkar de också ha flyttat från förorterna när de gjorde sin karriär och ser tillbaka på sitt liv i stadens ytterområden på avstånd. Jag saknar det breda perspektivet som i högre utsträckning granskar och kritiserar den existerande synen på Göteborgs förorter som någonting farligt och hopplöst - det blir problematiskt när framgången i boken likställs med en flytt och frigörelse.

Överlag är boken väldigt läsvärd, fotona och layouten är riktigt snygga och berättelserna är starka och inspirerande. Däremot hade jag gärna sett en diskussion kring förorterna, varför de ser ut som de gör och hur man kan krossa den negativa bilden som finns? I denna frånvaro länkar jag istället till fantastiska Pantrarnas intervju här på bloggen - människor som försöker förändra den dagliga situationen i Biskopsgården genom att skapa de förutsättningar som berättelserna i boken visar på i allmänhet saknas.

/Johanna

1 kommentar: