onsdag 11 september 2013

Tonårsroman om att gå sin egen väg


Jag har precis läst Christina Wahldéns senaste bok en varm vinter som är en ungdomsroman om att gå sin egen väg. Den 18 åriga Alexandra eller Alex är less på tillvaron med skilda föräldrar som inte bryr sig, skolan och det bistra klimatet i Sverige. Hon bestämmer sig en dag för att bara sticka. Tömmer sitt bankkonto med sparade körkortspengar och köper en flygbiljett till Australien. Lämnar bara en lapp på köksbordet hemma till sin mamma att hon har åkt till Australien för att lära sig att surfa- och vi kanske ses. Hennes mamma gjorde själv på samma sätt när hon stack till Indien för att gå yogakurser och hitta sig själv efter skilsmässan.

Väl på plats i Australien finner Alex som tur är snart en vän i Ed, en kille som bor på samma vandrarhem som hon själv. Ed är Australiensare men har sina rötter i Kina. Ed ska iväg och jobba på en farm och plocka sockerrör för att tjäna ihop lite pengar. Alexandra följer med honom för hon behöver tjäna ihop pengar för att klara sig en tid i Australien och gå surfkurs.

Väl på farmen hos Porky pig som farmaren kallas är det riktigt hårt och slitsamt. Poky pig är en vresig man i 50-årsåldern som det är svårt att känna sympati för. Han låter unga människor slita dagarna i enda på hans sockerrörsfält för lite pengar och ger dem bara det nödvändigaste till mat och husrum. Han är dessutom rasist och behandlar kvinnan Dawn som är en aboriginska sämre än de andra. Alexandra och Dawn blir vänner och Alexandra försöker hjälpa Dawn så gott hon kan och uppmuntra henne till att lämna Porky pig och hans farm. Men saker och ting är inte så lätt och Dawn har en lite dotter att försörja och sin mamma att ta hand om. Efter att en brand drabbat farmen ger sig i alla fall Alexandra och Ed iväg därifrån men tvingas se Dawn stanna kvar.

Detta är lite av handlingen i boken. Mycket mer händer och Alexandra kommer att uppleva både hur det känns att bli sviken i kärlek och vinna någons kärlek, lära sig att surfa och vara nära att råka ut för en allvarlig olycka. Allt och mycket kommer att hända innan det blir dags att åka hem igen. Kanske behöver det inte heller bli så hemskt som hon hade trott, kanske kommer allt att lösa sig och både Ed och Australien finns kvar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar