tisdag 24 september 2013

Jakten på djävulen


För några veckor sedan tipsade Christian om att Göteborgs Folkbibliotek köpt in det nysläppta Blizzard-spelet Diablo III. Jag var tvungen att låna spelet direkt. Här får ni min recension:

Den som har spelat de föregående delarna i Diabloserien kommer att känna igen sig. Upplägget är i stort sett detsamma, både på gott och ont, men att behålla ett vinnande koncept är också ett av Blizzards signum.

Handlingen tar vid 20 år efter att hjälten i Diablo II besegrat mörkrets tre härskare, Mephisto, Diablo och Baal. I katedralen i Tristram, där det första spelet utspelade sig har helvetets krafter än en gång tagit sig in till människornas värld. Det är åter dags att välja vilken sorts hjälte som skall slå/skjuta/besvärja sig fram genom horder av obehagliga monster.

Grafiskt har förstås enormt mycket hänt sedan 2001 när det senaste släppet i serien gjordes. Grafiken och spelvärldens utseende har förbättrats enormt (mycket av det visuella känns igen från World of Warcraft) och spelkaraktärens utveckling har blivit betydligt mer avancerad och intressant än hos föregångarna. Samtidigt har Diablo sin egen säregna mörka stil där musiken och till och med ljuden av de helande dryckerna känns igen. Grafiken är tydlig och stämningsfull och kontrollerna lätta att lära sig.

Spelet är välavvägt utmaningsmässigt och den som spelar på normal svårighetsnivå kan ändå vänta sig att bli ihjälslagen både en och två gånger.  Personligen föredrar jag spel med mer avancerad intrig och större valmöjligheter att påverka historiens utveckling, men det finns andra spel som kan erbjuda detta. Diablo III är inte den sortens spel. Istället får man följa med på en mörk och fascinerande historia och under tiden kriga mot den mest varierande faunan av onda fiender, med mängder av vapen och magier. Själv väljer jag ”Demon Hunter”, en avståndsstridande klass, vars förmågor drivs av hat och disciplin. En karaktär rätt långt ifrån de goda hjältar jag brukar välja, och kanske aningens mer ”metal” än jag är bekväm med…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar