onsdag 14 september 2011

Topp fem: D.I.Y.-cash

Ibland vill en ju göra en massa grejer, idéerna sprutar, och det finns så mycket man bara borde och vill göra! Spela musik, dansa, rappa, spela brädspel, lära sig virka, eller något annat. Och kanske arrangera något där inte bara du, utan alla som vill kan få göra de där sakerna. Då faller det oftast inte på inspiration eller drivkraft. Utan på det där jävliga; pengarna.

Hur sätter man upp en dance off i en lokal när man inte har pengar? Hur köper man garn till virkningsträffarna eller regelböcker till rollspelskvällarna när pengarna bara inte finns? Och ja, nu kommer det finfina. De där möjligheterna finns. Inte bara hur som helst, men det finns en stor möjlighet att man kan hitta, söka och få pengar till just det man vill göra! Och även få hjälp av proffs som vet hur sådant ska styras eller startas upp. Alldeles gratis. Dagens topp-lista handlar om platser/sidor där du kan få hjälp med att göra sådant du vill:

5. SENSUS – Genom studieförbundet Sensus kan du och dina kompisar starta en egen studiecirkel. En bokcirkel, en brodericirkel, eller kring något annat som ni vill göra och lära er tillsammans kring. Möjligheten finns att söka pengar till studiematerial. Ni får dock hålla i studiecirkeln själva. Kolla in Sensus hemsida.

4. KulturUngdom är en ideell förening inom Västra Götalandsregionen. Här kan du också söka pengar om du har ett projekt inom något kulturområde på g. Ansökan ska vara inne senast en månad innan arrangemanget som planeras. Enligt KulturUngdom själva delade de förra året ut ”993 173:- till 124 projekt, med ett snitt på 7993 kronor och 2,6 projekt/vecka” Inte helt illa. Signa upp på sidan och läs mer!


3. Global Grant – är en nätresurs (databas) där man kan söka efter olika fonder och stipendier. Helt enkelt smockfullt med fonder och stipender som bara väntar på att du söka deras pengar. Tyvärr är sidan ganska krånglig, eller, man får vara beredd på att lägga tid på att leta efter just det man vill ha. Men hittar man det är det en guldgruva.

Vanligtvis kostar det att använda GlobalGrant, men har du ett lånekort kan du logga in gratis hemifrån, genom Göteborgs biblioteks hemsida.

2. ABF – Även ABF är ett studieförbund som (bl.a.) hjälper dig att starta studiecirkel, kring en hel drös med ämnen. Även här kan du/ni söka pengar för studiematerial. Och ABF är himla grymma på det sättet att det kan finnas personer med specialkunskap/projektledare som kan hjälpa dig/er att komma igång. Kolla t ex ABF:s D.I.Y.-sida som hjälper dig att dra igång egna projekt kring musik, film, skrivande och teater!

1. En snabb slant är ett stipendium för ungdomar mellan 18-25. Man söker det för ett projekt som har något med kultur att göra; en fotoutställning, filmvisning, spelning, breakdance-tävling, osv. du kan få mellan 2.000-20.000:- för ditt projekt/arrangemang (woho!), och tanken (som man förstår genom namnet) är att du ska få snabbt svar på din ansökan. JIPPIE även till det. Grymt. Kolla in hemsidan med blanketter och mer info, och sök sök sök och gör gör gör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar