torsdag 11 augusti 2011

Piercingar och bodymods

De senaste åren har det kommit ut ett stort antal, jag skulle nästan vilja kalla det otal, böcker om tatueringar. Allt ifrån lexikon över olika symboler, till böcker som bygger mer på estetiskt tilltalande fotografier av vackra eller häftiga tatueringar, och som inte ger så mycket råd till den som funderar på att tatuera sig.

Däremot har det varit färre böcker om piercingar och övriga bodymods (bodymodyfication; kroppsmodifikation). Men nu har vi köpt in en, som jag tycker är ganska bra. Den heter, rätt och slätt, Body piercing, och är skriven av Russ Thorne. I denna går Russ igenom ett stort antal olika sorters piercingar, hur de kan se ut, hur de utförs, vad du kan ”förvänta” dig av dem (med läketid osv.) med mera. De inledande kapitlen behandlar piercingars och kroppsmodifikationens historia inom olika kulturer, och går sedan in på vad man ska tänka på innan man piercar sig, hur man väljer vilken piercing man vill ha, hur man tar hand om sin piercing på ett bra sätt och vad du ska göra om du tycker att den inte läker som den ska.

Det finns även avsnitt om bodymods, det vill säga när man på något sätt modifierar sin kropp – som att töja en piercing, att göra scarification (att skära mönster i huden), branding (att bränna mönster i huden), implantat med mera. Det finns även en tabell över förväntade läketider, och ett bra register längst bak i boken.

All text är skriven i korta, koncisa stycken, och ska man pierca sig bör man söka upp mer information än vad Russ tar upp, framförallt om eftervård. Boken är dessutom på engelska, så vissa piercingar eller begrepp heter inte samma sak på svenska. Men i sin helhet är det en väldigt bred bok som förklarar ”lite om mycket”, och det finns många bilder att titta på och inspireras av. Så, bredvid ett snack med piercaren, och mer info om den specifika piercingen du funderar på, är Russ bok rolig och inspirerande att läsa och titta i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar