torsdag 4 augusti 2011

Isolerade platser med mycket mystik

Det finns något som jag är jäkligt dålig på att läsa. En typ av bok som jag nästan alltid känner ett motstånd mot att plocka upp. Och det är böcker på engelska. Jag kan inte hjälpa det, det måste vara ett motstånd som är kvar ifrån skolan, då att läsa på engelska alltid var ett tvång för att klara sig genom kursen, inte att läsa för nöjes skull. Men för en gång skull har jag gjort ett undantag. Och det är för att jag blev så sugen på att läsa The Gathering, av Kelley Armstrong, som är den första delen av tre i serien ”Darkness Rising” – en fristående fortsättning på ”Darkest powers”-serien.
 
Jag har inte läst Darkest Powers-serien, och det behöver man heller inte ha gjort för att läsa den här boken. Huvudpersonen i boken heter Maya och bor i en liten, liten by i norra USA. Salmon Creek är uppbyggd helt kring ett medicinskt forskningscentra, och alla vuxna som bor i samhället jobbar på centrat.

Inledningen är brutal – första kapitlet inleds med att Mayas bästa vän drunknar medan de är och badar, och hennes död blir en uppstart till fler märkliga och obehagliga händelser i det lilla isolerade samhället; personer som inte borde vara där dyker upp och snokar i Mayas väns död och de vuxna i staden träffas för hemliga möten. Vad är det egentligen som händer? Är det något som är relaterat till forskningscentret, eller är det övernaturliga krafter i farten…?  Maya bestämmer sig för att själv undersöka de märkliga händelserna, och upptäcker sanningar hon inte trodde fanns.

Boken är spännande, med en för mig lagom balans mellan fantasy, mystik och ”vanligt tonårsliv”. Det blir definitivt till att låna nästa i trilogin, när den kommer ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar