onsdag 11 maj 2011

Tidernas bästa bok nu även som TV-serie

En gång i tiden jobbade jag som brevbärare. Det bästa med det jobbet var lässtunden på spårvagnen till och från postterminalen. Det jag såg fram emot att läsa var boken Game of thrones  (Kampen om järntronen på svenska, låna här). Det är en mörk fantasyhistoria där familjefadern Ned Stark och hans familj dras in i en hänsynslös maktkamp om Järntronen, den kungatron som styr över de sju kungarikena. Det blir massor av osminkat våld, snusk, invecklade intriger och storslagna miljöer. Magin ligger på ett minimum men lurar hela tiden i bakgrunden som ett outtalat hot. Författaren lyckas undvika fantasyklichéerna (inga alver eller dvärgar) och det är helt enkelt fantastiskt jävla bra. Inte blir det sämre att boken nu även kommit som TV-serie.
Kolla in trailern!

4 kommentarer:

 1. frågan måste ställas. var det inte den här serien som även blivit beskriven som "en orige i toppiga bröst" eller liknande?

  SvaraRadera
 2. ok, gött att kulmen förhoppningsvis är nådd, då kanske även en moralist som jag kan titta - från avsnitt tre eller så :D

  SvaraRadera
 3. hmm, både jag o kristian hade svarat här men nu är meddelandena borta. skumt.
  iaf, det var mycket toppiga bröst och jävligt töntigt i början. som om hbo tror att fantasy nördar måste ha naket för att vilja kolla. eller så ville de redan tidigt slå fast att det kommer vara naket med.
  det bra är att det blivit mindre sånt och att iaf jag, som inte var impad efter de 2 första avsnitten, tycker det är riktigt bra. mycket intriger, det är gött!

  SvaraRadera
 4. Ja, första avsnittet var det klart sämsta där man exponerade nakna bröst i parti och minut men sen tar det sigt och blir mer som boken där just karaktärerna fördjupas och relationerna mellan dem klarläggs allt mer (i början är det lite rörigt även om man läst böckerna). Sett ur genussynpunkt innehåller A song of ice and fire, som bokserien kallas, både problematiska områden (som stereotyp arbetsdelning och den oproblematiska synen på prostitution) medan den även innehåller klart lysstarka kvinnliga karaktärer som sliter sig fria från klichéer och som kan anses som föregångare i fantasygenren. Jag tänker då på Arya Stark och krigaren Brienne (som dyker upp senare i serien). Iaf, på det hela taget tycker jag att det är en fantastisk bokserie med en del skönhetsfläckar.

  SvaraRadera