onsdag 11 maj 2011

MoNsTeR!

Vem tycker inte om monster? Jag tycker i alla fall grymt bra om dem – inte bara för att det är spännande och roligt att läsa om, utan också för att jag blir så imponerad över alla konstiga, vidriga och fullständigt ologiska spektakel som människor kommit på att rita och skriva om! Hur man försökt förklara sådant som man varit rädd för men inte vetat vad det var eller hur det såg ut, och vilka varelser man förr i världen trodde bodde i andra, ”mindre civiliserade”, världsdelar… Här är två härliga böcker för dig som vill läsa mer om monster:

Monsters: a bestiary of the bizarre, av Christopher Dell. Den här boken är späckad med snygga, grymma, äckliga, konstiga och fantastiska bilder av olika sorters monster genom tiderna. Bilderna berättar både om vad människan varit rädd för olika perioder i historien och vilka olika typer av monster som finns. Den är på engelska, men det är ganska lite text och den är inte särskilt svår, så det är inga problem. Det är ändå bilderna som står främst i den här boken.

Boken Bestiarium: en medeltida djurbok, av Bo Eriksson, är mer faktamässigt upplagd med mycket mer text och information om olika monster, främst ifrån medeltiden, och förklaringar till varför man beskrev eller trodde att vissa djur var monster. Här har vi inte alls lika många bilder, men desto mer fakta och om fler monster. Därför kompletterar de båda böckerna varandra väldigt bra. En läser man, den andra använder man till att titta på bilderna. Jag satt med de här båda böckerna samtidigt och njöt.

Monsterfrossa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar