måndag 23 maj 2011

Ond, ondare, ondast

Hmmm... temat var vuxenböcker och jag har lite svårt att välja en bok men ni får en klassiker. Ibland stöter man på förtvivlade elever som fått i uppdrag av sina ondonda lärare att läsa en svensk klassiker och sedan presentera den för klassen alternativt skriva en recension. Här kommer er frälsning i form av Pär Lagerkvist och hans superbra bok Dvärgen (låna här). Den är inte speciellt tjock och fylld med intriger, otrohet, krig och mord.

Boken är skriven i dagboksform där en dvärg  i renässansens Italien skriver om livet vid hovet i ett furstedöme. Jag måste erkänna att jag inte kommer ihåg om han nån gång avslöjar sitt namn men i vilket fall är detta en genomond person som hatar kärlek och medlidande och beundrar krig och våld. Han saknar moral och föraktar alla, utom fursten, i sin omgivning. En riktig anti-hjälte som mördar om så krävs för att stå fursten nära. Boken är en skildring av dvärgens liv och hur han försöker distansera sig från sin roll som clown vid hovet (ett vanligt öde för dem av dvärgväxt vid den här tiden) och delta i ett uppblossande krig.

Vad är det då som gör den här boken så bra? Jo, det är sällan man stöter på en sådan intressant och på samma gång ond huvudperson som själv beskriver handlingen. Läs för böfvelen!

PS. Jag kan inte låta bli att helt omotiverat lägga in en bild på Tyrion Lannister från Game of thrones DS.

1 kommentar:

  1. fantastiskt bildval. hur kan man inte tänka på ondska?

    SvaraRadera