onsdag 23 mars 2011

Först, bäst och störst

är såklart Hisingsbiblioteken när det gäller serier. Eller ja, det är kanske en sanning med modifikation, alla biblioteken i Göteborg är rätt bra, men just nu tipsas om pärlor som du finner ute på Hisingen (eller genom att beställa till ditt lokala bibliotek)! 

100 Bullets av Brian Azzareollo (författare) och Eduardo Rizzo (tecknare) är egentligen ingen ny serie, men har inte funnits samlad på biblioteken i Göteborg tidigare. Nu finns alla 13 delar att hitta på biblioteket. Gangsters och konspirationsteorier, jag saxar från Seriewikins sida: ”Serien handlar om det val som olika människor ställs inför när de av en mystisk man får tillgång till en pistol och hundra kulor som inte går att spåra.” Spännande värre!
 
Brian Woods DMZ är inte heller än ny serie i den meningen, men finns även den nu samlad på biblioteket, 8 delar än så länge. DMZ har snabbt blivit min nya favvo-serie. Den utspalar sig i USA, där ett inbördeskrig har brutit ut för vissa stater vill bryta sig fria, och New York är grund zero, den värsta krigszonen. Riktigt snygg (tack vare tecknaren Riccardo Burchielli) och grymt bra story om hur det ser ut för civila i krig.

Greg Rucka har gjort serien Whiteout, som jag också slukat de första 2 delarna av på nolltid. Polisen Carrie arbetar på Antarktis (!) och löser fall på forskarstationerna där. Tecknaren Steve Lieber har lyckats fånga den kalla världsdelens udda natur och klimat förvånansvärt bra i endast svart-vitt, vilket inte kan ha varit lätt när man ska avporträttera något som bara är vitt…

Och så har vi Chew, som jag fick nys om genom Seriebibliotekarien. Tony Chew är en polis med en märklig egenskap – när han äter något får han upp bilder av matens hela historia – om det är en frukt vilket träd den kommer från, vilka bekämpningsmedel som använts, vem som plockat den – om det är kött hur det såg ut när djuret slaktades. Tony hamnar på en mordrotel – kan du gissa vad han får använda sin förmåga till…? Härligt och roligt och tecknat dessutom. Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar