onsdag 16 mars 2011

Nazister x 2

Renzo Aneröds Fiender handlar om flera personer, eller grupper, som har varandra som fiender - och alla beter sig som riktiga gangsters. Boken utspelar sig på Hisingen, främst i områdena Backa, Biskopsgården och Torslanda och vi hittar rasister, nazister, invandrare, ”vanliga Svenssons” och politiska aktivister – som alla tycker oerhört illa om varandra av olika anledningar.

Antirasisterna och antifascisterna pucklar på både nazister, rasister och personer ur överklassen, rasisterna och nazistrerna hatar och vill döda invandrare, invandrargänget hatar svenskar och ägnar sig åt att våldta tjejer, tjejerna är tvungna att lära sig slåss för att försvara sig mot alla våldsamma killar - och alla deras oroliga, rädda eller ovetande föräldrar hamnar mitt uppe i ungdomarnas värld av hat.

Ingenting är enkelt eller svartvitt; alla anser att de har anledningar att hata varandra, och alla beter sig som riktiga gangsters. Boken ger en väldigt obehaglig känsla av att Göteborgs, eller Sveriges, ”undre värld” och gangsters – stora eller små – rör sig mitt ibland oss hela tiden.


Thomas Halling har skrivit den lättlästa boken En blodig knoge, som också handlar om nazister. Eller främst om huvudpersonen Dennis som tränar hårt, är nöjd med sina stenhårda muskler, och tycker om att visa upp dem för att skrämma de han inte tycker om.

En kväll är han och hans kompisar på fest i en park, och plötsligt har något hänt som ingen av dem hade tänkt sig skulle hända. När de går därifrån ligger en man kvar på marken, han är blodig och han rör sig inte… Nästa morgon knackar polisen på Dennis dörr.

Boken är lättläst och väldigt kort, och personligen tycker jag att den slutar lite för öppet – man vill veta vad som kommer att hända med Dennis. Även om boken är lättläst och ska vara i kort format, tycker jag den hade tjänat på några att vara några sidor längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar