måndag 3 februari 2014

Världen går under... fast utan zombies.


Den här boken, Som om hösten kom på sommaren av Jan Henrik Nielsen (låna här), är en dystopi. Vet ni vad en dystopi är? Det är en mörk framtidsskildring, där det ofta skett en katastrof som ödelagt hela världen som t.ex. en sjukdomsepidemi, kärnvapenkrig eller liknande.

Här möter vi Nanna och hennes lillasyster Fride som bor tillsammans med pappan i en bunker ute på en ö i havet. De har inte varit utomhus på flera år då en sjukdom har härjat som tagit död på naturen och nästan alla människor. Fride som är 6 år var bara en bebis när de stängde in sig. Det enda djuret hon har träffat är en fjäril som är målad på väggen. De försöker leva ett vanligt liv nere i bunkern med skolveckor när de pluggar och helger när de är lediga. Tyvärr har de redan spelat alla spel och lekt alla lekar tusen gånger så de har sjukt tråkigt på helgerna.

Så blir deras pappa sjuk just som han ska ge sig in till stan för att skaffa mat. Istället skickar han iväg Nanna och Fride för att hämta mat och medicin. På vägen mot stan inser de att världen inte är fullt så ödslig som de trodde nere i bunkern. Det finns andra överlevande.

Kort sagt är detta en mörk men fin berättelse om två syskon som  får försöka klara sig i en värld som gått under. Snyggt omslag också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar