tisdag 11 februari 2014

I huvudet på Colin Fischer

"Jag heter Colin Fischer. Jag är fjorton år och väger 54 kilo. I dag är det min första dag i high school. Det är 1 365 dagar tills jag slutar." Så står det i början av I huvudet på Colin Fischer, som på ett sätt är en klassisk detektivgåta av snittet "vem var det egentligen som sköt?"

Det ovanliga med berättelsen är att killen som tar sej an fallet har Asbergers syndrom. Bland annat hatar han höga ljud och har svårt att tyda andra människors ansiktsuttryck. Det som andra gör utan att tänka på det, är inte alls självklart för Colin. Å andra sidan är han extremt skärpt och har ett nästan onaturligt bra minne. En klassisk nörd kan man säga: kille, glasögon, smart, ingen fena på det sociala samspelet.


En dag utbryter ett slagsmål i skolans matsal. Stolar flyger, folk gormar ... och en öronbedövande knall ekar mellan väggarna. Alla skriker och flyr för sina liv. Alla utom Colin. I stället för att lägga benen på ryggen och ta sig ut ur matsalen snabbast möjligt, går han fram till platsen där slagsmålet ägt rum. Hans iakttagelseförmåga är knivskarp: en tub glansigt läppstift med melonsmak, en science fiction-roman, några ryggsäckar. Och ett niomillimeters skjutvapen.

Det här blir upptakten till ett riktigt mysterium, och vem är väl bättre att ta sej an fallet än Colin Fischer, som är van vid att lägga märke till de små detaljerna som ingen annan ser?

Texten varvas med utdrag ur anteckningsboken som Colin alltid bär med sej, där han skriver ner sina funderingar och sånt som förbryllar honom, som han vill undersöka närmare. Som folks minspel, till exempel. Detta ständiga huvudbry. Vad betyder det egentligen när någon ser glad ut samtidigt som personen ifråga säger nåt elakt?

En riktigt bra bok, som är både spännande och roligt skriven. Boken är skriven av Ashley Edward Miller och Zack Stentz. Du kan reservera den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar