onsdag 29 januari 2014

När tillvaron rämnar


Som James Dean fast snyggare/ av Niclas Christoffer

 Niclas Christoffer är standupkomiker och författare. Han debuterade med boken Som Zlatan fast bättre 2012. En bok som handlar om en ung kille som drömmer att bli fotbollsproffs och som lyckas komma in på en fotbollsskola men som efter tragedier i familjen och flytt från hemstaden och flickvännen mår sämre och sämre och tillslut drabbas av allvarliga ätstörningar och aneroxi. Händelserna i boken är delvis självupplevda och Niclas Christoffer skriver med stor inlevelse och i utgångspunkten hos unga killar. Igenkänningsfaktorn kan i säkert många fall vara hög.

I hans senaste bok Som James Dean fast snyggare får vi möta huvudpersonen Jim Wallin som är 18 år och går på gymnasiet. Han är snygg och populär i skolan, vill bli skådespelare och drömmer om att komma in på en teaterskola. Hela hans familj är rätt perfekt om man säger så. Pappan är fotomodell, mamman plastikkirurg och lillebrorsan vill bli läkare. De bor i en fin villa med swimmingpool och åker ofta på lyxiga semesterresor.
Men så är olyckan framme en dag och ingenting blir sig någonsin likt efter det och borta är Jims perfekta tillvaro. Jim och hans familj är med om en bilolycka och på ett ögonblick förändras allt. Lillebror dör och pappan blir gravt invalidiserad.
Jim börjar må mycket dåligt och klandrar sig själv och varför just han och inte hans lillebror fick leva. Han klarar inte av att se sin pappa i sitt bedrövliga tillstånd och börjar att skada sig själv för att stilla sin sorg och smärta. Han upplever att han inte är lika populär längre i skolan och att han bara får medlidsamma blickar numera. Dessutom börjar det gå dåligt för honom på flera olika sätt och han möter hård konkurrans från sin forna nördiga kompis, kompisen vill också komma in på teaterskolan och är numera skolans nya snygging.
Boken är spännande och lite hjärtskärande att läsa och Jim som till en början känns dryg och osympatisk växer och man börjar känna medlidande med honom. Han får tampas och brottas med sig själv, den svåra olyckan och sina forna ideal. Boken behandlar ämnen såsom tillvarons komplexitet, livets skörhet, begynnande sexualitet och stora livsval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar