tisdag 25 juni 2013

Upplysande serieböcker om viktigt ämne

I serieböckerna Första helgen i juni och Världens sämsta sommar får vi följa Sara som blir utsatt för ett övergrepp av en jämnårig kille. Berättelsen börjar med att Sara är på fest med sin kompis Denise. Det är naturtreornas fest och många äldre killar är där. Bra, tycker Sara och Denise, för alla killarna i deras klass är så himla barnsliga.

Sara hånglar lite med Jimmy, en kille som hon egentligen inte är speciellt intresserad av. Men han är rätt söt och alla andra verkar tycka att han är schysst. Dagen därpå är det fest hemma hos Jimmy och hans kompis. Sara och Denise går dit.

Det blir en stökig fest med mycket folk. Plötsligt är klockan tre och alla andra har gått hem. Tågen har slutat gå och Jimmy vill att hon ska sova över, så att hon inte råkar ut för nån våldtäkstman på vägen hem.

Jimmy är lite påstridig och vill hångla, men Sara markerar att hon inte vill. Hon vill bara vara kompis och är inte intresserad av honom på något annat sätt.

På natten vaknar hon av att han håller fast henne, är inne i henne. "Hans ögon var annorlunda. Han var helt främmande. Jag försökte sparkas och skrika men han var för stark."

De här serierna handlar om hur olika tjejer och killar blir bemötta när det handlar om sexualitet och rätten till sin egen kropp. Sara får ta på sej ansvaret för Jimmys vidriga handling och blir mer eller mindre utfryst av kompisgänget för att hon "lurade" Jimmy att tro att hon gillade honom. Hon får liksom skylla sej själv, vad hade hon väntat sej, egentligen, när hon stannade över? Och Jimmy, han är ju en sån skön snubbe, han är bara lite gåpåig, man får ta honom som han är. Boys will be boys, typ. Så reagerar kompisarna när det som hänt kommer ut.

En tjej har alltid rätt till sin egen kropp. Ett nej är alltid ett nej, det finns inga undantag från den regeln. Det spelar ingen roll hur full hon är eller hur kort kjolen är. Kroppen är hennes och det är hon själv som bestämmer över den.

Första helgen i juni och Världens sämsta sommar är ritade och berättade av Matilda Ruta, i samarbete med Nationellt centrum för kvinnofrid. Finns på biblioteket. Låna och läs!

3 kommentarer:

 1. hej!
  vilken fin blogg!
  har fått bra tips till bokprat härifrån. dock heter författaren väl Matilda Ruta?
  tack,
  vänligen,
  Liv
  Rinkeby bibliotek

  SvaraRadera
 2. Hej Liv! Du har helt rätt, hon heter Matilda Ruta! Får se om Jenny ser din kommentar och ändrar nu när hon kommit tillbaka från semestern =)
  Och kul att du gillar bloggen!

  SvaraRadera
 3. Jepp, givetvis ska det vara Matilda Ruta (Ändrar genast)! Tack för rättelsen och kul att du hittat hit, Liv!

  SvaraRadera