torsdag 20 juni 2013

Sommardepp och vänskap.

Mitt tips under temat Sommar heter Det sista av sommaren och är skriven av Tamara Bach.

Det sista av sommaren handlar om Jana (13 år) och Louise (17 år). De känner inte varandra i bokens början men de bor i samma lilla Tyska stad. Det är sommar och de är båda kvar i stan och de har båda få (eller snarare inga) vänner.

Louise sommarjobbar på två ställen, delar ut tidningar och jobbar på ett bageri. Dessutom passar hon sin bortresta mormors hund, Bonnie. Dessa tre saker lyckas hon kombinera bra (dela ut tidningar, gå med hund, jobba bageri). Däremot misslyckas hon med att ta sitt körkort.

Jana är också kvar i stan. Hennes skilda föräldrar ser henne knappt längre och om de gör det så är det bara för att säga till henne att hälsa på sin bror Tom. Tom som ligger i koma på sjukhuset efter att ha hoppat från en bro. Hennes föräldrar är så upptagna med brodern och sin oro att de nästan helt glömmer bort att Jana finns.

Louise föräldrar som bara jobbar (på sjukhuset där Janas bror ligger) har inte heller nån koll på sin dotter, var hon är och hur hon mår.

Jana och Louise möts när Louise är ute och går med Bonnie. Eller möts o möts, Jana skäller på Louise som inte plockar upp Bonnies skit (glömt att ta med sig bajspåse). Där och då börjar sakta, och från Louise sida ganska motvilligt i början, en vänskap växa fram mellan dom två.

Kanske växer vänskap fram extra starkt när man båda är ensamma och har föräldrar som inte märker att man är borta hela natten.
Och när ens bortresta mormor har en bil stående på uppfarten och man vet var nyckeln till den ligger...

Om ni trodde att ni skulle få ett sommartips i form av något upplyftande och kul att läsa på stranden så trodde ni fel. Jag jobbar inte så. Det här är snarare en gripande bok om vänskap som det passar fint att sitta och smågråta till när det ändå regnar ute.  Hade jag inte suttit i informationsdisken på jobbet och läst den så hade tårarna runnit. Nu fick jag nöja mig med att böla på insidan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar