tisdag 18 december 2012

Hungerspelstriologin nu även som...

...ljudbok!

Triologin Hungerspelen av Suzanne Collins känner nog alla till vid det här laget. Och äntligen kommer böckerna som ljudböcker. Del ett har funnits ute ett tag men del två och tre i serien kom som ljudböcker nu i november och december. Det är bara att låna hem och lyssna!
För er som har missat dessa tre böcker:
Hungerspelen (bok 1): 14-åriga Katniss Everdeen lever i Panem, ett land vid Klippiga bergen, Nordamerika. Nutidens värld finns inte längre. Utan denna framtidsroman utspelar sig bland de 12 distrikten och huvudstaden som utgör Panem. Varje år skickas 2 barn/ungdomar (en tjej, en kille) från varje distrikt till huvudstaden för att delta i Hungerspelen. Ett spel som är på liv och död - den som överlever vinner spelen, äran och berömmelsen. Allt direktsänds i TV och befolkningen är tvugna att se på.
Katniss lillasyster Primerose blir uttagen att delta men Katniss erbjuder sig i stället att åka. Hon ger sig iväg tillsammans med Peeta som även han blir utvald att delta.
I andra boken Fatta eld (obs! spoiler-varning) har Katniss fått komma hem igen till distrikt 12. Hon förväntar sig att hon äntligen ska bli lämnad ifred av huvudstaden och få leva sitt liv. Men hon kan inte ha mer fel... Det är nu de egentliga hungerspelen börjar. Allt hon gör och säger kan få ödestigna konsekvenser för dem hon älskar. Hennes uttåg från Hungerspelen har gett eld åt rebellerna och i huvudstaden funderar de på hur de kan tygla en eventuell revolution och tillika Katniss själv. Hon har plötsligt blivit någon som borde tystas.
Del tre i serien, Revolt (obs! spoiler-varning) tar vid där del två slutade. Katniss har överlevt och rebellerna gör uppror mot huvudstaden. Men än är det inte säkert. Distrikt 12 går inte att återvända till. Peeta är tillfångatagen av huvudstaden och Katniss försöker överleva och hålla dem hon älskar vid liv. Nu är hon 17 år och det har gått tre år sedan hon deltog i hungerspelen. Hon har blivit en symbol för upproret och en bricka i maktspelet. Kommer människorna någonsin få leva fria och göra sina egna val? Och kommer Katniss någonsin få ett "normalt" liv?

Jag hade naturligtvis hört mycket om hungerspelen och för någon vecka sedan lånade jag hem första delen i triologin som ljudbok. Och den är lika bra som alla säger! Fängslande från sida ett. När jag sedan låg hemma sjuk i förra veckan passade jag på att läsa del 2 och 3. Och de är lika bra som första delen. Böckerna är otroligt detaljerade och berättelsen drivs framåt med en del oförutsägbara vändningar. Att lyssna på berättelsen tycker jag bara gav boken ännu ett lyft tack vare att Rebecka Hemse som läser in den gör det så bra.
Passa på att låna hem boken eller ljudboken över jul. Ni får en garanterad härlig läsupplevelse!

Ps. Film två i triologin: "The Hunger Games : Catching Fire" har premiär den 22 november 2013. Fram tills dess kan ni låna den första filmen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar