måndag 23 april 2012

Va? Har det hänt på riktigt?

Jag får ofta frågan om vi har några verkliga böcker på biblioteket, böcker som har hänt på riktigt. Det har vi och en sådan bok som är en riktig klassiker är Nässlorna blomma (låna här) av Harry Martinson. Det är en bok som är baserad på författarens egna, hårda uppväxt.

Den handlar om den lille killen Martin i början av 1900-talet. Han är yngst av sex syskon och han har det inte lätt. Hans pappa Olav gör en dålig affär vilket leder till att han och mamman Betty bråkar jättemycket. Dt vill sig så illa att pappan flera gånger tar fram sin revolver och viftar med den mot mamman. Han skäms över sitt beteende, lämnar en lapp efter sig och reser sedan iväg. Mamman Betty åker strax därefter till USA för att jobba och lämnar barnen. När den äldsta systern dör i en sjukdom tar kommunen hand om barnen och de blir s.k. sockenbarn. Det innebar att olika gårdar fick lägga bud på barnen och de som budade lägst fick barnen. I gengäld skulle gårdsägarna stå för mat, husrum och uppfostran.
Detta blir början för en lång och olycklig barndom för Martin som skiljs från sina syskon och får flytta mellan olika gårdar. Arbetet är hårt, han åker på stryk och hans enda räddning är dagarna i skolan.

Detta är en sann berättelse om hur hårt livet var för sockenbarnen som såldes av kommunen till bönder som behövde hjälp. Det var väldigt utsatta barn som var helt utlämnade till dem som köpte dem, bara snäppet över slavar. Det är gripande att läsa Harry Martinssons dystra berättelse och det värsta är att den är sann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar