tisdag 17 april 2012

Dr Jekyll & Mr Hyde + lite Austen

Läkaren Dr Jekyll är övertygad om att varje människa har minst två sidor, kanske till och med flera personligheter. En god och en ond. Hans idé är att om man kan särskilja dessa två personligheter från varandra kan man lämna sina dåliga sidor och bara vara riktigt god – om man vill... Men är det möjligt att särskilja sina personlighetsdrag? Och vilka konsekvenser får det?

Boken Dr Jekyll och Mr Hyde är en klassisk skräcknovell från 1886 av Robert Louis Stevenson. Stevenson var en skotsk författare som bland annat skrev äventyrsromaner influerade av hans många resor runt om i världen. Men i Dr Jekyll och Mr Hyde vänder han sig innåt och utforskar istället den mänskliga naturen.

Denna novell på 100 sidor, är både spännande och intressant även om man med dagens mått mätt kanske inte skulle kalla den för skräck snarare psykologisk thriller. Jag tipsar alltid om den när det kommer elever som "måste" läsa/skriva om en klassiker på svenskan i skolan. Boken är lätt att läsa, handlingen är lätt att följa, den är lätt att diskutera och dess omfång på (bara) 100 sidor gör att man läser den ganska snabbt = perfekt för skolarbetet!

Vill också passa på att tipsa om ännu en klassisk författare: Jane Austen. En av Englands största författarinnor och grymt bra. Om du inte hinner/vill läsa hennes böcker så har de flesta av böckerna dramatiserats på film. Låna dem gärna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar