torsdag 19 april 2012

DÖDSbra klassiker

Just nu snackas det en del om Hunger games, eller Hungerspelen, som går på bio just nu. Att det skulle vara den ”nya Twilight” och liknande (dock är Hungerspelen i en helt annan genre, inga vampyrer utlovas!). Well, vare sig Hungerspelen är en blivande klassiker eller inte, vem kan låta bli att tycka om filmer som baseras på böcker där barn och ungdomar släpps lösa på en plats utan särskilt mycket mat eller vatten, men med desto mer rädsla och enkelt tillgång till vapen – och sedan se vem som överlever de andra?

Idag skriver jag om ”originalet” till den här sortens berättelse; boken Flugornas herre. Den handlar om det ovanstående: efter att ett flygplan krashat i havet flyter en grupp överlevande pojkar iland på en ö. Ett tag verkar tillvaron utan vuxna som bestämmer allt vara underbar, och de kan leka fritt. Men i en tillvaro där de inte vet hur de ska klara sig, skaffa mat, vatten, skydda sig från farliga djur och leva tillsammans, tar sig deras lekar om makt och social hierarki allt allvarligare uttryck, och plötsligt finns det inga lekar kvar längre – bara barn som med alla medel vill döda varandra.

Det här är inte en klassiker för inte, det är en solklar alla-måste-läsa-bok. Och nu är det bannemig din tur – och min, som precis ska sätta mig och läsa den för tredje gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar