fredag 17 juni 2011

“There is more to life than football. Just kidding…”

Trots att jag bara nyligen börjat gå på fotbollsmatcher (BK Häcken!) har jag alltid varit svag för fotbollsskildringar. Speciellt på film och framförallt från England. ”Det finns bara en Jimmy Grimble” från 2000 kombinerar  båda dessa på  ett störtskönt sätt. Dessutom har en av mina brittiska favoritskådespelare, Robert Carlyle, en ledande roll som desillusionerad och smygrökande fotbollstränare.


Jimmy Grimble bor i Manchester och håller på fel lag, det vill säga Manchester City, och får därför stryk varje dag i skolan av det Uniteddyrkande innegänget. Saken blir knappast bättre av att Jimmy är en sjujävla bollkonstnär – men fullständigt värdelös när någon ser på. Han lyckas dock fuska sig in i skollaget som avbytare och plötsligt börjar det hända magi på planen…


Filmen tar upp eviga teman som den första kärleken, utanförskap, att växa upp och övervinna rädslor samt förstås om fotboll, fotboll och lite mer fotboll. Allt med en stor dos humor och värme.


Passar även på att rekommendera det schysta soundtracket med artister som Fatboy Slim, Echo and the Bunnymen  och fantastiska Stone Roses.

Trailer för den nyfikne:

Ha en göttig helg!


Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar