tisdag 7 juni 2011

Någon som sa sommarmatte?

Få ord går så dåligt ihop enligt mig som sommarlov/semester och matematik. Men det finns ett undantag. Jag har nyss fått händerna på den galnaste matematikboken ever. Jag vet inte om det verkligen är matte eller om det är en skämtbok, men visst, räkneexempel är det. Fast sådana som du definitivt aldrig kommer få av din lärare. Boken Östberga Komvux – matte för vuxna med särskilda behov, av Ebrahim Isaacs och Joel Uhr får vi ta del av vad man kanske kan kalla för ”kontroversiell matematik”. Här är exempel på två matteuppgifter ur boken:

1. Doris är en lurig fan. Hon har kommit på att hon får studentrabatt på SL och Eriksdalsbadet om hon anmäler sig på nån skitkurs på univeristetet och får kårleg. Ett terminskort på SL kostar 3.000 kr utan rabatt och 1.500 kr med. Träningskortet kostar 2.400 kr/termin utan rabatt och 1.200 kr med. Kåravgiften är på 150 kr. Hur mycket tjänar Doris på sin klurighet?

2. Conny, Ronny och Sonny delar cell på Kumla. De är även stolta föräldrar till Kevin, Liam, Eddie, Sebbe och Robin. Alla har minst en son och Conny har dubbelt så många söner som Ronny. Hur många söner har:
a)      Conny
b)      Ronny
c)      Sonny

Och nu tog jag två väldigt snälla exempel av de uppgifter som finns i boken…! Varning för överanvändande av ord som speed, tjack, gräs och kåken. Boken är även illustrerad, om man känner att uppgifterna i sig inte är tillräckligt bildstarka.

Som sagt, detta är inte matteboken du visar upp för din lärare, eller kanske för någon alls. Fast riktigt rolig att läsa är den, även för oss som inte är matte-fans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar