tisdag 18 september 2012

Djävulens märke

På spårvagnen igår läste jag klart Djävulens märke (låna här) av Magnus Nordin. I den här boken får vi följa klassen 9c på Katarina Östra skola på Söder i Stockholm. Det är ett gäng stökiga elever som har dåligt rykte bland lärarna. Ella, Ida, Amir och Jonathan är de elever vi får följa lite närmare. Ella är den duktiga, lite tysta eleven som har en crush på Amir. Ida är hemligt kär i matteläraren Fredrik som hon chattar med. Amir har en lillebror sjuk i cancer och, sist men inte minst: värstingen Jonathan som sällan är på skolan. Alla bär de på mörka hemligheter och brottas med egna problem som de inte vill avslöja för någon.
När deras klassföreståndare Hanna får ett sammanbrott i klassrummet och blir sjukskriven, får de en ung vikarie som heter Malin Lärka. Då händer något märkligt. Malin Lärka får ordning på klassen och det är något som aldrig har hänt förut.
På något mystiskt sätt får hon eleverna göra saker som de inte hade gjort i vanliga fall, som att berätta inför klassen om plågsamma minnen och sina mörkaste hemligheter. När man läser boken inser man att det är något lurt med Malin. Hennes ögon skiftar färg, ena stunden är de blå, för att i nästa stund vara gröna...

När den gamle klassföreståndaren Hanna kommer tillbaka efter sjukskrivningen tar det inte lång tid förrän hon hittas död på skolan. Alla tar för givet att det är självmord, men Ella, den duktiga, tysta tjejen, har börjat förstå att Malin inte är den person hon utger sig för att vara. Ella får ensam ta upp kampen mot Malin då alla andra är som förhäxade av henne och inte ser något fel hur konstiga saker som än händer. Men det är något som är fel, fruktansvärt fel...

Boken är på nästan 500 sidor, så den kräver lite läsvana. Det är ett bra språk och författaren skriver spännande och man vill så gärna ha reda på hur det ska sluta då man lider med Ella när alla vänder sig mot henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar