lördag 28 januari 2012

Tidsfrist av Allan Guthrie

Filips motivering till varför jag borde läsa boken:

Tidsfrist är enligt mig en av de bästa lättlästa ungdomsböckerna. En actionhistoria som känns genomtänkt och välarbetat som som funkar bra att bokprata om. Vad tycker du?”


I boken får du följa Pearce under en kväll i Portobello vid Edinburghs kust. Pearce, en halvmisslyckad kille som suttit inne ett par år. Men som nu tar det lugnt och inte stör någon – ja förutom de som stör honom. Då pucklar han på dem ordentligt.


Hela historien utspelar sig under en enda kväll. Denna kväll (och boken) börjar med att Pearce sitter på en parkbänk efter en promenad med sin hund Hilda och slutar, efter många turer, med dödskjutning i ett industriområde.


Det är en actionhistoria som påminner om ett avsnitt av någon engelsk/amerikansk kriminalserie. Men på något sätt griper den inte riktigt tag i mig. Händelseförloppet känns lite för overkligt och löser sig lite för enkelt och man har känslan av att allt kommer att ordna sig... kanske...det borde det göra i alla fall...


Kanske är det huvudkaraktären som är lite för hårdhudad och som klarar all slags stryk (typ John McClane i DieHard) som gör att jag inte riktigt kan säga att den är en tiopoängare. Men den är helt klart läsvärd. Och alla ni som gillar TV-serier med brott, uppgörelser och spänning kommer säkerligen gilla detta avsnitt i bokform.


Och gillar man huvudpersonen Pearce så finns han med i två andra böcker av A. Guthrie, Two-Way Split och Hard man. Tidsfrist är den tredje fristående fortsättningen med Pearce.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar