torsdag 5 januari 2012

Boing! Dagens manga-tips

Dagens manga-tips blir Library Wars av Kiiro Yumi. Visst, jag är partisk, men efter att ha läst första delen av Library Wars tycker jag ändå att det är en ganska lustig och smått underhållande serie, som i alla fall har ett originellt tema.

En statlig kommitté för ”medieförbättring” har inrättats, och den utövar sin makt genom att censurera böcker, tidningar och serier. Polisen beslagtar sådant som hamnat på listan över förbjudna medier, och folk får inte ta del av den information de vill. Men lokalt motstånd mot kommitténs arbete finns, och något som kallas ”the Library Forces” – Biblioteksstyrkan – upprättas; biblioteken är nämligen de enda som har möjlighet att kringgå cencuren för böcker och annat som staten vill beslagta och cencurera genom att själva ta dem, och ställa dem på biblioteken istället.

Kärleksstoryn finns där såklart också. Kasahara, en ung tjej vars högsta dröm är att få vara med i Biblioteksstyrkan, har en konstant beef med sin instruktör och sergant Dojo – och för ovanlighetens skull fortsätter den genom hela del 1, men med tydliga inslag av ”dra i flätan”-mentalitet.

Dags för del 2 för min del, så att jag kan få reda på om biblioteken och bibliotekarierna kan upprätthålla sin hjälte-status, och när Kasahara och Dojo slutar bråka och börjar hångla.

1 kommentar:

  1. finns även som anime! dock inte på biblioteket. ÄNNU.

    SvaraRadera