fredag 20 maj 2011

Bli upplyst - läs Siddhartha!

Det här är en av mina absoluta favoritböcker, och på biblioteket hittar du den på avdelningen med böcker för vuxna. Siddharta heter den här härliga boken, och är skriven av Herman Hesse.

Boken handlar om en indisk pojke som heter - just - Siddhartha. Ett annat namn på Siddhartha är Buddha - det känner ni nog igen! Alltså "guden" inom buddhism. Den här berättelsen handlar allstå om pojken, människan, som senare blev känd som Buddha. En saga om hur Siddhartha nådde upplysning - eller nirvana - och blev Buddha (som betyder "den upplyste").

Det kanske inte låter så spännande, men det är en väldigt fin berättelse om olika sätt att leva sitt liv på, hur olika händelser kan få en att må, och på vilka olika sätt man kan göra sig själv lycklig. Först ger sig Siddhartha ut i världen för att söka lyckan, skaffa sig en massa pengar och festa, men sedan kommer han på att han helst av allt vill sitta under ett träd och titta på ån som flyter förbi (!). Tänk vad olika saker som gör oss glada!

Det är en ganska kort bok, ungefär 100 sidor, och sådant tycker jag om för då märks det att författaren har ansträngt sig för att skriva en bra, kort berättelse, och inte bara ordbajsat för att få ihop en bok. Jag har nog läst Siddhartha fyra gånger (det går ju ganska fort). Och kommer att läsa den fler gånger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar