fredag 4 februari 2011

Fanzines

Tycker du om fanzines? Att göra egna eller läsa - eller vill veta med om vad det är, fanzinens historia och vad de kan handla om och innehålla?

Teal Triggs har satt ihop en gigantisk (bokstavligt talat, boken är över 30 cm hög och väger nog ett kilo) fanzine-översyn med det korta namnet Fanzines (låna här), som handlar om fanzin-historia; hur fanzines kom till, vilka som brukar göra dem och om vad - och inte minst hur de kan se ut. Boken innehåller över 750 bilder på en massa, massa fanzines, både framsidor och innehåll, så den är förhoppnignsvis inspirerande för dig som gör - eller vill göra - egna!

Boken är på engelska, och tyvärr innehåller den inga direkta tips eller instruktioner om hur du går tillväga för att tillverka egna fanzines, men det finns sidor på internet där man kan få tips och råd, exempelvis på den här sidan, eller den här. Se även Kulturhusets/Fanzine-fabrikens Facebook-sida (sök på Fanzine-fabriken) där de skriver om hur du kan få hjälp med att trycka ditt fanzine.

Om du tycker att det verkar roligt att göra, och kanske vill prova på i grupp, släng i väg en förfrågan (eller ett krav!) till någon av oss ungdomsbibliotekarier, så börjar vi jobba på att slänga ihop en fanzine-wokshop på något av biblioteket. Eller om du vill hålla i en själv på ditt bibliotek, för polare eller andra, är det givetvis bara att säga till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar