tisdag 22 oktober 2013

Skräckmanga!

Hörni, snart är det Halloween, skräck- och spökhelgen framför alla. Library Ninjas är så klart inte sena att haka på skräcktemat och tipsa om det skräckigaste skräckiga som går att uppbringa. Först ut är den fantastiska mangaserien Uzumaki (eller Spiralerna) av japanen Junji Ito.

Spiraler, spiraler, överallt spiraler...
En liten by vid den japanska kusten hemsöks av en förbannelse. Det är inget spöke eller ande eller så, utan spiraler. Överallt dyker de upp, spiralerna. I naturen finns de ju redan men snart dyker de upp hos byborna själva och infiltrerar deras tankar. De tränger sej in i minsta molekyl och infiltrerar människornas innersta väsen.

Teckningarna är fina, detaljerade och ibland groteska, och det är lätt att dras in i berättelsen och följa det psykologiska spelet mellan karaktärerna när vansinnet tar fäste och eskalerar. På det viset blir läsningen också en slags spiral som man som läsare på ett effektivt sätt sugs in i.

Japaner är världsbäst på skräck och Uzumaki är inget undantag. Det är mörkt, bisarrt och genomgående obehagligt. Serien finns i två delar, och du kan reservera dem här och här. På bibblan hittar du böckerna bland vuxenserierna.

Jag lovar, du kommer du aldrig mer att se en snigel på samma sätt igen (moahahaha *spöklikt skratt*).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar