måndag 14 oktober 2013

Håll dina vänner nära och dina fiender närmare


Jag är en tvättäkta fantasynörd och Joe Abercrombie är en av mina absoluta favoritförfattare. Han skriver alltid mörka och blodiga historier med mycket svart humor och färgstarka karaktärer. En god fiende (låna här) är inget undantag.

Huvudpersonen heter Monza Murcatto och är general för en armé av legosoldater för storhertigen Orso i landet Styria. Problemet är att den lätt paranoide hertig Orso fruktar att Monza tänker ta över tronen då hon är poppis bland folket. För att förhindra det låter han hugga ned Monza och hennes bror. Men nöjer han sig med det? Nej, han kastar ut dem för ett stup för att vara verkligt säker på att de är döda. Tji fick han. Brodern dör men Monza överlever om än svårt skadad. Nu har hon bara en sak att leva för: att hämnas på de sju personer som utförde mordet på brodern och även försökte mörda henne.

För att lyckas köper hon en samling udda personer som skall hjälpa henne: en alkoholist, en lömsk giftmördare, yrkesmördare besatt av siffror, en barbar och före detta legosoldater. Jakten på de sju personerna för henne och hennes grupp över hela Styria och uppgiften är inte helt lätt. Det blir mycket action med blod som skvätter och huvudpersonerna är minst sagt en färgstark samling personer.

Fantasy när den är som allra bäst. Stick iväg och läs nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar