måndag 15 juli 2013

Läs spökhistorier och skräck i sommar


Skräck och spökhistorier kanske känns som höst. Jo visst det blir kanske lite extra kusligt och rysligt att läsa i höstrusket men varför inte testa lite kuslig läsning även en ljus sommarkväll. Är man lite räddhågsen av sig kan det ju bli väl läskigt när de mörka kvällarna kryper sig på.

Jag tänkte ge två tips som kan vara bra att börja med.

Evig natt av Michelle Paver är en spännande och dyster berättelse om en ung man vid namn Jack som lever ett fattigt och hopplöst liv i London i slutet av 1930-talet. En dag får han ett erbjudande om att följa med som radiotelegrafist på en arktisk expedition till en avlägsen vik i Spetsbergen. Han tackar ja till erbjudandet och ser sin chans att komma någonstans i livet. Men ingenting blir som han tänkt sig och den en korta sommaren övergår snart i höst och dagarna blir kortare och kortare. Inre konflikter skapar slitningar inom gruppen leder till slut till att Jack blir ensam kvar över vintern i viken för att vakta stationen. Skräcken och vansinnet kryper sig på för snart är mörkret fullkomligt och en olycksalig gestalt stryker omkring utanför hans lilla stuga. Gestalten blir bara mer och mer närgången och det finns ingenstans i världen dit Jack kan fly undan..

 
Fördömd av Johanne Hildebrandt

Den här boken är faktiskt en av mina favoriter. Den är spännande och riktigt läskig med en handling och historia som biter sig fast. Boken handlar om ett gäng unga arkeologer från Stockholms universitet som befinner sig uppe i fjälltrakterna någonstans på utgrävning. Arkeologen Helena Torvald gör ett sensationellt fynd av en kropp tillhörande en ung kvinna som troligen blivit offrad för länge sedan. Kroppen forslas till Stockholm för att undersökas närmare och det dröjer inte länge förens Helena blir hemsökt i sina drömmar av den döda. Johanne Hildebrandt har i sin bok fördömd inspirerats av gammal samisk mytologi vilket ger den här berättelsen en extra dimension och mycket spännande.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar