torsdag 11 juli 2013

D.I.Y - punken lever

DIY (som i Do It Yourself) är titeln på en antologi av klubbmannen och skribenten Kristofer Andersson. Kristofer förklarar det själv så fint i förordet: "Den här boken har fått sitt namn efter de tre finaste bokstäver jag vet. Den är en hyllning till en kultur som fortfarande vibrerar av liv. /.../ Sverige sjuder av motkultur. En motkultur som inte vill det duktiga och tillrättalagda. Som i väntan på den fasta anställning som aldrig kommer skapar sin egen verklighet. På egna villkor."

I boken får vi träffa ett stort antal unga människor som har två saker gemensamt: 1. de är kreativa och 2. de vill göra sin grej på sina egna villkor. De tar saken i egna händer och gör det själva, helt enkelt. För att nå ut med sin musik, sin konst, sina böcker, sin design, sitt budskap.

DIY är dagens punkrörelse, enligt författaren till boken och jag kan inte annat än hålla med. Att vara oberoende, att göra det själv, att skapa sina egna regler och inte följa de kommersiella, upptrampade spåren, är precis det som den urspungliga punkrörelsen gick ut på när det begav sej på sjuttiotalet. Att stå utanför det etablerade samhället och vägra ta skit från någon. Bli sin egen boss, ta över rodret själv. Starta sitt eget skivbolag när alla andra skivbolag suger. Fixa sin egen klubb när ingen annan klubb duger.

I boken får vi bland annat träffa popduon och dj:sarna Rebecca och Fiona, klubbdrottningen och stylisten Tommie X, klubb- och festivalarrangören Kärleksdöden, designern Anna-Sara Dåvik, skaparna bakom klädmärket Our Legacy, konstnären Johanna Rytel, musikern Anna von Hausswolf och många, många fler. Flera av namnen är bekanta för mej, men lika många är nya. På det sättet blir boken som en stor skattkista med så mycket nytt att upptäcka och låta sej inspireras av.
 
Jag älskar att det är så mycket bilder i boken, allt från de medverkandes egna foton och teckningar till installationer och arty bildserier. Lite härlig collage-känsla sådär. Precis som hela boken känns. Som ett färgsprakande spretigt collage med unga talanger som brinner för det de gör. Otroligt inspirerande!
 
Låna, bläddra och upptäck något nytt!
 
Och kolla här, en spellista med låtar från artisterna som är med i boken:

 

 
 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar