torsdag 30 maj 2013

Fejk av Sanne Söndergaard

Vad gör du om du desperat längtar efter att känna dig normal? När du vill platsa in i den så kallade rådande
normen, men ständigt känner dig olik alla andra? Om du under hela din uppväxt har blivit retad för den du kanske är? 

Boken Fejk av Sanne Söndergaard tar upp många frågor och problematiserar kring vad det är att vara en sann vän, att stå upp för någon annan och för det man tror på. Och om att hitta sig själv och känna sig bekväm i den man är.

Men för att ta det från början.
Siv är kär i Emma som är kär i Nicolai som är kär i Siv som är bästis och ihop med Lucas som är kär Nicolai. Bra. Alla hängde med?
Då fortsätter vi...

Siv och Lucas är bästa vänner och har alltid varit det. De är båda homo men de har inte kommit ut med det än inför andra än sig själva och varandra. Nu när de ska börja på gymnasiet kommer de på den brilianta idéen om att låtsas vara ihop med varandra. Låtsas var så där hetero-normativ-vanlig som alla andra verkar vara. Allt för att smälta in och slippa ifrån sina tidigare plågoandar.

Och allt verkar fungera helt efter deras plan. I alla fall till en början.  Alla köper idéen med att Siv och Lucas är ett par. De är ju alltid tillsammans och efter lite handhållning och pussande på några klassfester verkar alla vara övertygande. Problemet är bara att Siv blir hopplöst förälskad i sin klasskamrat (och Lucas tidigare plågoande) Emma. En förälskelse som Siv vet inte är eller kommer bli besvarad, men man väljer inte vem man bli kär i.

Emma i sin tur är kär i Nicolai som går i 3:an på samma gymnasium och som har fått upp ögonen för Siv. Men Nicolai tycker istället om Siv. Ja allt kunde slutat där om det inte varit för en del missförstånd och rädsla för att inte platsa in. Som i många ungdomsböcker så handlar det här om stora känslor, vänskap, rädslor och att livet inte alltid är så enkelt. Men Söndergaard gör det snyggt utan att bli klyschig och tillrättalagd. Berättelsen har glimten i ögat och man kommer på sig själv att gilla alla dem alla - Siv, Emma, Lucas, Nicolai. Ingen av dem är felfri, men ofta finns det en anledning till varför man gör som man gör.

På baksidan av boken står: "En humoristisk skildring om kärlek, utanförskap och strävan efter att vara den man är, innerst inne." Och detta kan jag verkligen hålla med om. Boken fångar en och man vill se hur de alla reder ut sina respektive liv och förhållanden. Passa på att läs den och för den är toppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar