tisdag 28 maj 2013

Bästa filmen!

Library Ninjas kör vidare på HBTQ-temat den här veckan. Jag vill passa på att tipsa om en av mina favoritfilmer nånsin, som jag tycker alla borde se, inte minst för det viktiga budskapet om allas rätt att leva och älska som man själv vill.

Brokeback Mountain (2005) är en berättelse om kärleken mellan två män i USA på 60-talet, i en tid och kultur där homosexualitet inte var något som accepterades. Tänk cowboyland med en mansroll som går ut på att vara fåordig och gärna känslomässigt avskärmad. I den här konservativa machokulturen är det en grov, gärna sexistisk jargong, som gäller. Att komma ut som homosexuell skulle vara otänkbart, ja, till och med förenat med livsfara.

Vi får följa Jack och Ennis, två unga män som träffas när de anställs för att vakta får ute i vildmarken en sommar. Det är bara de två och de stora vidderna. Det blir många sena kvällar vid lägerelden, en del alkohol och ... ja, det är bara en tidsfråga innan de hamnar i säng med varandra. Länge försöker de förneka den starka passionen och de allt starkare känslorna. Det de upplever och känner för varandra där ute i vildmarken går liksom inte ihop med den macho-mansroll som förväntas av dem.

Tiden går och sommaren ute i vildmarken blir till ett härligt, men frustrerande och skamfyllt, minne för dem båda. Jack och Ennis gifter sej med varsin kvinna (precis som förväntas av dem) och bildar heteronormativ familj. Dock håller det inte i längden att förtränga sitt rätta jag och när de träffas igen, några år senare, väller passionen och känslorna fram, lika starka som den där sommaren de fick tillsammans. De fortsätter att träffas i smyg, deras respektive äktenskap börjar knaka i fogarna och situationen blir snart ohållbar...

Jag gillar allt med den här filmen. Det skickliga skådespelet, musiken, fotot, känslan och stämningarna mellan Jack och Ennis som regissören Ang Lee har fångat, men framför allt det lika viktiga som fina budskapet om att alla människor har rätt att vara den de är utan att bli dömda av omvärlden. Å, bästa filmen! Se den redan idag! Här och här finns den att låna.

Och förresten, filmen är baserad på en novell av Annie Prowlx, som finns med i novellsamlingen Berättelser från vidderna. Den hittar ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar