torsdag 1 november 2012

Korta klassiker

Idag tänkte jag tipsa om tre klassiker. Här i återberättade och förkortade versioner av Maj Bylock.

Först ut är Howard Pyles klassiker Robin Hood. Känd från julafton, de flesta känner väl igen "dom smiter med allt mitt guld"?
Englands Kung Rikard är iväg på korståg, hans dryga och svinaktiga bror prins John härjar runt i England och behandlar folket riktigt illa. Till sin hjälp har han sheriffen i Nottingham.
Hjälten Robin Hood finns dock i skogen och tillsammans med sitt gäng snor de tillbaka pengar och mat som de rika stulit från folket. De tar från de rika och ger tillbaka till de fattiga. En supderduper klassiker.

Robinson Crusoe (Robinson Kruse) är både titeln på Daniel Defoes klassiker och huvudpersonen namn. Det skepp som Crusoe befinner sig på hamnar i en överjävlig storm (typ stormen Sandy ). Skeppet sänks i havet men Crusoe har tur och överlever. Mindre turligt är att han, ensam, spolas upp på en helt öde ö. Inte så roligt. Hur skall han ta sig därifrån? Och hur skall han göra för att inte bli galen i sin ensamhet? Efter några år träffar han dock en man på ön, som han kallar för fredag (för de träffas på en fredag).
De blir kvar på ön lääääänge.

Dagens sista förkortade klassiker är Robert Louis Stevensons Skattkammarön. Här är det med pirater, det gillar jag.
Boken handlar om pojken Jim Hawkins vars föräldrar äger ett värdshus. En dag kommer det en obehaglig man som heter Bill, han är sjöman och har ett stort vitt ärr i ansiktet och ber om ett rum på värdshuset. Han stannar där i flera månader och han ber Jim att hålla utkik efter en pirat med ett träben. Han får betalt och skall varna om han dyker upp.
En dag dyker en man upp som bråkar med Bill. Mannen går, Bill super sig väldigt full och är väldigt upprörd och säger att de vill åt hans sjömanskista. Samma kväll dör Jims pappa, som varit sjuk en längre tid. En vecka går och det kommer en ny man och letar efter Bill. Mannen och Bill talas vid och senare på kvällen dör Bill.
Bland hans saker hittar Jim en skattkarta. Tillsammans med en godsägare, Trelawney och doktor Livesey (som behandlat jims pappa när han var sjuk) ger de sig ut på jakt efter skatten. Med på fartyget (som heter Hispaniola) är även kocken Long John Silver. Men är John Silver verkligen bara en kock? Ute på havet börjar äventyret på riktigt!
Myteri, skattjakt, pirater och papegojor utlovas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar